Hedvábný šátek 100x jinak

Už naše babičky věděly, že kvalitní hedvábný šátek je nezbytnost v šatníku. V dnešní době můžete šátek použít mnoha způsoby než jen klasicky uvázat na krk. Pojďme se podívat, jak na to.

Popusťte uzdu své fantazii, protože kvalitní hedvábný šátek je výhra, která dokáže dělat divy i v minimalistickém šatníku. V dnešní době prakticky není část těla, na které by se hedvábný šátek hrdě nenosil. Hedvábí je tak unikátní materiál, který nelze ničím nahradit.

 

CO JE DOBRÉ VĚDĚT PŘI KOUPI HEDVÁBNÉHO ŠÁTKU

  • Kvalitu morušového hedvábí rozlišujeme podle počtu vláken. Počet vláken splétaných do jedné nitě určuje tloušťku a tudíž gramáž hedvábí. A čím vyšší číslo MM (jednotka je mómí), tím více nitek na 1 čtverečním milimetru látky. A čím více nitek, tím je samozřejmě látka silnější, těžší, odolnější a také dražší. A pak se samozřejmě jiné množství MM používá na gumičky na vlasy, šátky, oblečení či na povlečení apod. Nejobvyklejší gramáž u šátků bývá 12 MM až 14 MM. Ve speciální kvalitě může být i o něco vyšší až do 19 MM, která je ovšem u šátků poměrně neobvyklá.

 

  • I nejkvalitnější morušové hedvábí může být zpracováno různými způsoby. Pojďme si představit ty nejobvyklejší. Satin silk (saténová vazba, lesklá z obou stran, hedvábí je lehké jako pírko). Silk charmeuse (saténová vazba, šátky lehké jako pírko a lesklé pouze z jedné strany, z druhé je viditelně matné). Silk twill (keprová vazba, diagonální žebrování, pevnější na dotek, déle vydrží, matnější než předchozí varianty). Silk CDC (z francouzského Crepe de Chine). V této úpravě je příze vysoce kroucená, což má za následek zrnitou texturu hedvábí a trochu matnější vzhled.

 

7 VĚCÍ, KTERÉ MOŽNÁ O HEDVÁBÍ NEVÍTE

1. Hedvábné vlákno je mimořádné. Nevyvolává alergické reakce jako mnoho umělých vláken. Je lehké, dokáže sát pot, v zimě hřát a v létě chladit.

 

2. Hedvábí je hypoalergenní materiál, je prodyšné a nepodporuje množení bakteríí a plísní, odpuzuje prach i roztoče. Právě proto se doporučuje i pro pleť citlivou, ekzematickou či akné a samozřejmě pro alergiky a astmatiky.

 

3. Hedvábí i přesto, že je velmi tenké je velmi pevné. Dokonce pohlcuje i škodlivé UV paprsky.

 

4. Vlákno z přírodního hedvábí je tak unikátní, že obsahuje proteiny a aminokyseliny a je svým složením blízké lidské pokožce. Některé z obsažených aminokyselin napomáhají regeneraci tělových buněk. Dle čínské medicíny už samotné nošení oděvů z přírodního hedvábí pozitivně ovlivňuje životnost kožních buněk a tím působí i proti stárnutí.

 

5. Nejstarší zmínka o výrobě hedvábí pochází ze 3. tisíciletí před naším letopočtem a pochází z Číny. Ta byla také dlouhou dobu jediná, kdo hedvábí vyráběl. Hedvábnictví bylo přísným tajemstvím země a za jeho vyzrazení hrozil trest smrti. 

 

6. Až po staletích odhalili tajemství i v dalších zemích: v Koreji, v Japonsku a později i jinde v jihovýchodní Asii.

 

7. Teprve v 6. století n. l. se tak hedvábnictví rozvíjí v Řecku, v 8. století se s ním seznamují ve Španělsku a v 15. století ve Francii. V Čechách se s hedvábím obchodovalo už ve 14. století.

                                                                                                                                                                                    Zdroj: Pavel Hyršl

 

 

 

INSPIRACE

 

Takže co všechno lze dělat s hedvábným šátkem? Neumíte si to tak úplně představit? Ptáte se, jak ho lze šátek použít?

- jako čelenku, jako pokrývku hlavy, na zapletení copu, jako ozdobu culíku, či ozdobu klobouku či kšiltovky, jako podprsenku, letní top, jako pásek, jako široký pás k sukni, kalhotám i šortkám, jako náramek, jako ozdoba kabelky a další. Možností je spousta. Často se jako pomocník používají spony na šátky. Pojdťe společně s námi nasát trochu inspirace.

 

 

ŠÁTKY NA HLAVĚ

 

 

 

ŠÁTKY NA KRK

                                                                                                                  

 

 

ŠÁTKY JAKO TOP

 

 

 

ŠÁTKY V PASE

                                                                                                                                                                          

 

 

ŠÁTKY JAKO OZDOBA

 

 

 

Chcete si vybrat svůj nový hedvábný šátek ze 100% morušového hedvábí? Specializujeme se na hedvábí a tak naši širokou nabídku si můžete prohlédnout ZDE.