Hedvábí - zbytečný luxus nebo opravdový poklad?

Je opravdu tak výjimečné nebo se jedná o šikovný marketingový tah? Podíváme se na to, co přírodní hedvábí skutečně umí.

Úvodem si pojďme říct, že je potřeba rozlišovat materiál. Dnes se budeme bavit o přírodním hedvábí - konkrétně o morušovém hedvábí. Existují i další přírodní hedvábí tzv. divoké, které pochází od jiných druhů bourců než od bource morušového. V některých obchodech ovšem můžete vidět produkt z "hedvábí", přitom se jedná o napodobeninu ze syntetického materiálu.

TIP: Proto pokud zvažujete koupi hedvábí, prohlédněte si vždy pozorně složení látky (zda se opravdu jedná o přírodní hedvábí) a zejména pak hledejte počet vláken. Opravdu kvalitní hedvábné výrobky vždy uvádějí počet vláken.

 

Kvalitu morušového hedvábí rozlišujeme podle počtu vláken. Počet vláken splétaných do jedné nitě určuje tloušťku a tudíž gramáž hedvábí. A čím vyšší číslo MM (jednotka je mómí), tím více nitek na 1 čtverečním milimetru látky. A čím více nitek, tím je samozřejmě látka silnější, těžší, odolnější a také dražší. A pak se samozřejmě jiné množství MM používá na gumičky na vlasy, na oblečení či na povlečení apod.

 

Dále u přípravků s výplní - jako např. spací maska, hedvábné deky apod. je také kvalita výrobku o tom, zda je i plněna hedvábím. Správně výplň tvoří na sebe naskládané tenké vrstvy jemné jako pavučina, které se nemusejí prošívat a drží na místě.

 

ČÍM JE HEDVÁBÍ TAK ZVLÁŠTNÍ?

 

1.

Hedvábí je vlákno živočišného původu a má tak unikátní vlastnosti, které nemá žádný jiný materiál. Co se týče jeho složení, tak je často porovnáváno ke kolagenu. 48 % kolagenu totiž tvoří stejné aminokyseliny, jako jsou ty obsažené v pravém hedvábí - tedy glycin, alanin a serin.

 

2. 

Hedvábné vlákno obsahuje proteiny a aminokyseliny a je svým složením blízké lidské pokožce. Hedvábný protein má zvlhčující účinky na pleť. Díky svým vlastnostem pozitivně působí proti stárnutí pleti  a má antiseptické účinky. Tzn. pokud že u hedvábného polštáře se tato vlastnost projeví tak, že nevyšuší pokožku čímž působí proti stárnutí pleti a nevpíjí krémy či séra tak, jak ostatní materiály jako např. bavlna. 

 

3.

Hedvábné vlákno je neuvěřitelně jemné a hladké, tudíž je maximálně šetrné k pokožce a nedochází ke tření jako u jiných látek. Pokožka se nemá za co "zachytit" a tudíž se limituje možnost vzniku jemných a otlakových vrásek. Tento fakt ocení nejen pokožka, ale i vlasy, protože nedochází ke vzniku statické elektřiny a vlasy se nelámou.

 

4.

Hedvábí je hypoalergenní materiál, je prodyšné a nepodporuje množení bakteríí a plísní, odpuzuje prach i roztoče. Právě proto se doporučuje i pro pleť citlivou, ekzematickou či akné a samozřejmě pro alergiky a astmatiky.

 

5.

Hedvábné vlákno je výborný tepelný izolant, protože má tu super schopnost vyrovnávat klimatické výkyvy: v létě chladí a zimě hřeje.

 

VÍTE ŽE:

  • Hedvábí je nejpevnější textilní surovinou a je naprosto nesrovnatelné s jinými látkami, které známe! Hedvábná nit má pevnost odporu v tahu srovnatelnou s ocelovým drátem stejné tloušťky. Nit o průměru 1 mm2 snese zatížení až 50 kg.
  • Hedvábí pochází z Číny, kde první zmínky o chovu bource morušového spadají do doby 3000 let př. n. l. a ještě téměř 2000 let znala tajemství výroby hedvábí pouze Čína. Odtud se pak v 1. st. př. n. l. rozšířila na Korejský poloostrov a pak do Japonska. Podle písemné zmínky hedvábí do Evropy přivezli dva mniši, kteří propašovali bource morušového z Číny do Konstantinopole v dutých bambusových holích.
  • Čínská medicína dokonce tvrdí, že nošení hedvábí zvyšuje životnost buněk kůže, pozitivně působí proti různým nemocem.

 

Hedvábí svým složením a vlastnostmi nemá mezi látkami konkurenci. Pokud jakýmkoliv způsobem řešíte vrásky či kvalitu vlasů, tak by hedvábí rozhodně nemělo chybět ve vaší výbavě.

 

Naši nabídku produktů z prvotřídního morušového hedvábí si můžete prohlédnout zde: