Víte s kým spíte?

Představujeme vám vaše spolunocležníky - ROZTOČE. Pojďme je vzít útokem.  Proč je důležité prát peřiny, polštáře a matrace? Jak často je prát a jak snížit počet těchto nezvaných hostů v domácnosti?

 

 

Povlečení pereme pravidelně. Ale co peřiny, polštáře či matrace, jak jste na tom? Víte o tom, že jen v matraci žije až milion jedinců roztočů? A podobně na tom je polštář a peřina. Přibližně 85 % roztočových alergenů v bytě pochází z postelí. Podělíme se s vámi o pár nechutných faktech o nich. Víte, že:

- hlavním alergenem domácího prachu jsou právě roztoči

- roztoč patří do řádu pavoukovců a vzhledově je trochu podobný klíšťatům

- je velmi malý a pouhým okem neviditelný

- živí se zejména šupinkami odumřelé lidské kůže, které právě najdeme v peřinách, polštářích a matracích

- roztoče máme i v kobercích, plyšových hračkách, dekách, v čalouněném nábytku apod.

- roztoči za svůj život vyprodukují až 200 krát více exkrementu než sami váží a právě v exkrementech jsou alergeny, které představují pro alergiky velké zdravotní riziko

- roztoč v ideálních podmínkách žije několik týdnů. V tomto období se stihne 3x - 4x pářit a samička naklade až 80 vajíček

 

CO ROZTOČE ZAHUBÍ

- praní při 60 stupních Celsia po dobu minimálně 1 hodiny

- zabije je mráz (proto se také menší plyšové hračky dávají do mrazáku), nebo horko - teploty nad 55°C 

- dále je zabíjí sluneční svit a sucho, pod 50 % vlhkosti (už naše babičky vyhazovaly peřiny z okna na sluníčko a věděly proč...)

 

3 důvody PROČ JE DŮLEŽITÉ PRÁT PEŘINY, POLŠTÁŘE A KRYTY MATRACE

1. Péče o peřiny, polštáře a matrace. Pokud chcete, aby vám dlouho vydržely, je potřeba se o ně správně starat.

2. Roztoči. Věřte, že nechcete vidět, jak vypadají. Nejvíc jich žije v peřinách, polštářích a matracích. Za ideálních podmínek (teplota 22-26 st. a vzdušná vlhkost) může kolonie roztočů jen v samotné matraci mít až 1 milion jedinců. A to fakt nechcete.

3. Alergie. Roztoči za svůj život vyprodukují až 200 krát více exkrementu než sami váží a právě v nich jsou alergeny, které představují pro alergiky velké zdravotní riziko. Snížení množství roztočových alergenů v domácnosti má pro alergika poměrně zásadní příznivý léčebný účinek a pro ne-alergika preventivní účinek pro tento typ alergie. Ovšem pozor, pokud alergií netrpíte, tak to neznamená, že si ji nemůžete časem vypěstovat!

 

JAK ČASTO JE PRÁT?

- povlečení - 1x 2 týdny - pokud jste nemocní nebo se hodně potíte doporučujeme měnit 1x týdně.

- peřiny - 2x ročně, max. 4x ročně. Nejprve si prostudujte materiál výplně peřiny a přečtěte instrukce k praní. Pokud je naplněna peřím, zvažte, zda péči nepřenecháte profesionálům. 

- kryt matrace - 1x ročně, je dobré i matraci vyluxovat či dát ven na slunce, pokud máme tu možnost.

 

TIPY pro účinný boj:

- existuje i antiroztočová úprava polštářů a peřin

- hedvábí odpuzuje roztoče a nejen je. Také prach, bakterie a plísně. Existuje hedvábné povlečení, ale i hedvábné deky, kde výplň tvoří na sebe naskládané tenké vrstvy jemné jako pavučina, které se nemusejí prošívat a drží na místě. Pokud chcete pro začátek vyzkoušet hedvábný polštář nejvyšší kvality, nabídku si můžete prohlédnout zde.

- pro praní doporučujeme použít prací gely KERZON, protože jsou 100% přírodní, bez použití aviváže (což je další možný alergen, který zůstává na vlákně) prádlo vyperou, provoní a nadýchají. Jsou určeny i pro citlivou pokožku. Jejich nabídku si můžete prohlédnout zde. Všechny jsou v nabídce i v dávce na 1 praní na vyzkoušení.

 

 

 

Petit Grain je určený na dětské praní včetně kojeneckého prádla. Svěží a jemná citrusová vůně s lehkými tóny dřeva kombinuje neroli s vůní pomerančových květů, bergamotu, bílého pižma a petit grain (esenciální olej z pomerančovníku hořkého). 

 

Place des Vosges je unikátní vůně inspirovaná nadýchanými okvětními lístky bulharské růže a vůní manga, jejíchž spojením vznikla jedinečná svěží květinová vůně.

 

Giga Doux nabízí nádhernou dřevitou vůni, jedinečné spojení cedrového a santalového dřeva, anýzu a kokosového mléka.

 

Super Frais je jedinečnou kombinací citrusů, zimolezu se základem z cedru a ylangu. 

 

Méga Propre je klasická vůně, kterou máme spojenou s čerstvě vypraným prádlem. Základ vůně tvoří růže, která je doplněná o tóny jantaru a cedru.