Pocení - 4 kroky jak ho zvládat

Pocení je přirozená činnost našeho organismu, avšak její projevy jsou pro nás ne vždy příjemné. Máme pro vás 4 jednoduché kroky a tipy, jak zatočit s nepříjemným pachem potu.

 

Úvodem je dobré si uvědomit, že pocení je prospěšné pro nás a naše tělo. Jak se můžete dočíst na dalších řádcích, naše tělo se pomoci pocení zbavuje škodlivin, toxinů či bojuje s nemocí. Proto není dobrý nápad pocení nějak blokovat, naopak. Pojďme se podívat na to, proč a kdy se potíme a co s tím můžeme udělat v souladu s naším zdravým tělem.

 

PROČ SE POTÍME?

Naše tělo je velice chytré a proto si hlídá svou ideální teplotu kolem 37 stupňů Celsia. Pokud vyhodnotí, že teplota těla stoupá, tak ho začne  ochlazovat tím, že se potí. Pocení je také efektivní způsob, jak se naše tělo zbavuje škodlivin a toxinů, ale také jak si pomocí tzv. vypocení pomáhá např při infekčních onemocněních. 

Také se Vám už stalo, že na některém místě na těle máte jen tričko mokré, bez zápachu, ale někde zůstal i nažloutlý flek nevábné vůně?

To je proto, že náš pot mají na svědomí apokrinní a ekrinní potní žlázy. Zatímco ekrinní žlázy se nacházejí téměř na celém těle (máme jich cca 2-3 miliony), tak apokrinní potní žlázy máme jen v podpaží, okolo bradavek, v ušních kanálcích a v okolí pohlavních orgánů.

Hlavní složkou potu ekrinní žlázy je voda a minerální látky jako je např. sodík, chlór, hořčík, vápník nebo draslík. Právě z těchto důvodů se sportovcům doporučuje pít iontové nápoje, aby došlo k jejich opětovnému doplnění.

Apokrinní potní žlázy produktují pot, který obsahuje bílkoviny a mastné kyseliny. Proto je tento pot hustší a má nažloutlou barvu, kterou můžete cítit a vidět na svém oblečení. Nepříjemný zápach je způsobený reakcí potu s bakteriemi, které máme běžně na povrchu kůže. Jako pro každou bakterii je teplo a vlhko ideální prostředí a zde tomu není jinak. Což je také důvod, proč bojujeme s potem zejména v oblasti podpaží.

 

JAK NA ZÁPACH SPOJENÝ S POCENÍM

To, jak moc se potíme je už individuální záležitost. Obecně se dá říct, že: muži se potí více než ženy, trénovaní jedinci se při sportu potí méně, protože je jejich tělo zvyklé na zátěž, s přibývajícím věkem se potíme méně a samozřejmě hraje roli i genetika. To je však v obecné rovině vše. Potit se však nemusíme jen, když se zadýcháme. Potit se můžeme i ze stresu. Ve stresu, strachu či jinak vypjatých emočních situacích nám začnou ve vyšší míře pracovat potní žlázy. To jsou ovšem věci, které tolik neovlivníme, na rozdíl od toho, jak při tom "voníme". To už ovlivnit umíme lépe.

 

1.

Základem jsou správné hygienické návyky. Tzn. mytí mýdlem celého těla a v podpaží zejména. Je dobré udělat si takový malý test. Po umytí těla a podpaží si rukou přejeďte podpažím a přičichněte si, jak efektivně jste je umyli. Divili byste se, kolik lidí se mylně domnívá, že si myje podpaží dostatečně, přitom už ze sprchy odchází s nedostatečně umytým, zapáchajícím podpaží.

TIP:

Používejte na mytí těla výživná a pečující mýdla, která nevysuší pokožku. Nabídku pečujících, výživných mýdel si můžete prohlédnout zde.

 

2.

Oblečení. Prodyšné materiály jsou důležitější víc, než se může zdát. Pokožka potřebuje dýchat a proto ideálními materiály jsou přírodní jako např. bavlna, len, hedvábí, vlna, kašmír, viskóza apod. Rozhodně nedoporučujeme umělé materiály jako např. polyester, polyamid, akryl apod. Pro jistotu je dobré zmínit, že některé oblečení nenosíme vícekrát a pereme ho. Zde máme na mysli oblečení horní poloviny těla, které je v přímém kontaktu s tělem - tričko, košile apod. Dále nezapomeňte, co jsme se dozvěděli v předchozí části. Tělo se potí, pokud vyhodnotí, že jeho teplota stoupá. Tudíž je dobré, pokud vás trápí mokré fleky v podpaží, volit nejen přírodní materiály, ale také oblečení vrstvit, abyste mohli lépe ovlivnit teplotu těla a měli případně co svléct.

 

3. 

Strava a nápoje. Pokud jste někdy potkali člověka, který prohýřil noc, tak si jistě dokážete dobře vzpomenout, jak se jeho alkoholový odér dral i z jeho pórů kůže. A přesně tak je to i s jídlem a pitím, které přijímáme. Tělo je pak vylučuje a pokud sami sobě nevoníme, je zapotřebí trochu změnit jídelníček. Zkuste omezit: cibuli, česnek, květák, kedlubny, brokolice, rajčata, červené maso, sladkosti a alkohol. To jsou nejčastější příčiny špatně zvoleného jídelníčku. Pokud chcete tělu prospět rovnou malým detoxem, zařaďte více čerstvé ovoce a zeleniny do stravy (ne však tu zmíněnou :-), pijte vodu, ovocné smoothie a bylinné čaje - např. zelený.

 

4. 

Používání deodorantů - ale pozor jakých! Pokud dbáte o své zdraví, tak volte přírodní deodoranty a hned vám vysvětlíme proč. Používání antiperspirantů je nevhodné, protože potlačujeme přirozený proces těla, jak se zbavit škodlivých látek. Existují i podezření, že antiperspiranty mohou mít vliv na růst rakovinotvorných buněk. Na to člověk nemusí být žádný Einstein, aby si dokázal vyvodit, že pokud blokuji odliv škodlivých látek z těla, tak ty v těle částečně zůstávají a tudíž to pro mé tělo nic pozitivního nevěstí.

Používáním přírodních deodorantů se vyhnete hliníku a dalším chemickým přísadám, které se často používají u deodorantů. Ale ne každý přírodní deodorant je šetrný k pokožce! Drtivá většina nabídky přírodních deodorantů obsahuje jedlou sodu, což nemusí vyhovovat citlivější pokožce. Jedlá soda má totiž poměrně vysoké pH (kolem 9), zatímco naše kůže má kolem 4,5 - 5,5 pH a tak může docházet k podráždění či zarudnutí pokožky. Proto je ideální volit kvalitní přírodní deodoranty bez jedlé sody, protože jsou maximálně šetrné k naší pokožce a našemu tělu. A rovnou vám i představíme oblíbené přírodní deodoranty z Belgie, které tyto vysoké nároky splňují.

 

TIP: 

Vyzkoušejte 100% přírodní, unisex deodoranty MIKLØ z Belgie, které vynikají jemným, čistým a veganským složeníNeobsahují jedlou sodu a tak jsou naprosto ideální i pro citlivou pokožku. Vysoká funkčnost a bylinné, unisex vůně si vás získají. Díky jejich velkým závazkům i vůči ekologii a planetě se mohou pochlubit i kompostovatelnými obaly. Celou nabídku si můžete zde.

 

 

 

 

1. Deodorant Bergamot & Rosemary, MIKLØ.Bodycare - nabízí svěží citrusovou vůni bergamotu se zemitou vůni bylin.

 

2. Deodorant Lemongrass & Eucalyptus, MIKLØ.Bodycare - nabízí výraznou vůni svěží citrusové trávy s bylinnými tóny eukalyptu.

 

3. Deodorant Lime & Orange, MIKLØ.Bodycare - nabízí svěží a ovocné aroma, příjemnou kombinaci hořké limetky se sladkým pomerančem.

 

4. Deodorant přírodní, bez vůně, MIKLØ.Bodycare - je jako jediný bez parfemace.