Ekzémy - stále častější problém

V dnešní době ekzémy patří mezi nejčastější onemocnění. Představíme vám několik osvědčených přírodních produktů a tipů od našich zákazníků na úspěšnou péči o pokožku s ekzémy.

 

Četnost ekzémů bohužel neustále roste a nevyhýbají se ani miminkům, těhotným či dospělým. Každé kožní ocenocnění je potřeba vždy konzultovat s odborným lékařem. Avšak připravte se na to, že i s kožním specialistou budete zkoušet, co zabere a co ne a někdy se můžete velice snadno dostat i do "kortikoidové pasti". 

Existují různé druhy ekzémů - např. atopický ekzém, který se vyskytuje spíše u malých dětí, seberoická dermatitidu, která častěji vzniká v pubertě a může přetrvat do dospělosti či např. kontaktní dermatitida, která se objevuje zpravidla u dospělých. Druhů ekzémů je ale samozřejmě mnohem více. V některých fázích je dokonce obtížné od sebe různé druhy ekzémů rozeznat.

 

CO JE TO EKZÉM A JAK SE PROJEVUJE?

Ekzém je zánětlivá reakci kůže, jejíž nejčastější projevy jsou spojeny se suchostí či zarudnutím kůže nebo svědivými pupínky. Pokožka bývá vysušená, což znamená, že její ochranná bariéra je oslabená a nemůže efektivně chránit kůži před dráždivými látkami a různými alergeny. Proto je klíčem k úspěšné léčbě ekzému VHODNÁ hydratace a výživa pokožkyPokud si ekzém škrábete, tak dochází bohužel ještě ke zhoršení, protože se různé viry / bakterie mohou snáze dostat do "rány". A jak všichni víme, když něco svědí, tak se člověk dlouho ovládat nevydrží :-(. Proto máme také v nabídce přípravky na ošetření ekzému, který obsahují mimojiné i zklidňující bio konopný olej, díky jemuž dochází ke zklidnění pokožky.

Ekzém si můžete v dospělosti i "vypěstovat" a je typický pro určité profese, kde je např. nutné si často mýt ruce (zdravotníci, kadeřníci, uklízečky apod). Ruce jsou totiž místem, kde pokožka se vysušuje nejsnáze. Suchá, nevyživená pokožka praská, vyvolává pocit napětí kůže, které bolí a kůže pak šupinatí a svědí. Proto jsou např. na ruce potřeba použít více výživné a ochranné krémy než jen hydratační. Pokud máte citlivou pokožku, tak zpozorněte a začněte jí dávat větší výživu, aby se časem z citlivé pokožky nevyvinul ekzém.

 

PROČ EKZÉM VZNIKÁ A JEHO PŘÍČINA?

Ekzém a jeho příčiny nejsou známy, ale odpověď lékařů a statistiky jsou jednoznačné. Naše životní prostředí, zvyklosti a dnešní vymoženosti hrají klíčovou roli. Např. ústřední topení či klimatizace, dále poměrně agresivní mycí, prací a čistící prostředky, používání umělých materiálů v oblečení, a pak současný životní styl plný stresu, nedostatečného spánku a výživy ovlivňuje samozřejmě různá onemocnění i genetické předpoklady.

 

CO S NÍM? JAK PEČOVAT O POKOŽKU?

Hned na začátek je dobré mít na paměti, že ekzém je běh na dlouhou trať a vy se budete muset na něj psychicky připravit / nastavit a obrnit se trpělivostí. A je možné, že padne i nejedna slza (to mluvím z vlastní zkušenosti, když jsem měla ekzémy v těhotenství i u svého miminka). Budťe připravené zkoušet různé věci, pozorně sledovat vývoj a zapisovat si své poznatky.  Každý ekzém je specifický a i když je potřeba je konzultovat s odborným lékařem, tak základ je stejný.

 

U VŠECH PROJEVŮ EKZÉMŮ JE POTŘEBA DBÁT NA: 

1. hydratovanou a vyživenou pokožku (správnými přírodními krémy bez alergenů, vůní apod.) Jak jsme se již dozvěděli z předešlých řádků, potřebujeme pokožku postupně vyživit, aby si mohla vytvořit efektivní ochrannou bariéru.

2. mytí přírodními mýdly (bez parfemací) a ve vodě do 36 stupňů. U atopického ekzému jsou oblíbené koupele např. z pšeničných otrub. Pokožka je přecitlivělá a proto se snažíme ji zatěžovat co nejméně a nepřehřívat ji. Teplo neudělá dobře žádnému ekzému.

3. pokožku s ekzémem netřít, už tak je extrémně citlivá, ale jemně sušit poklepáním.

4. používání oblečení z prodyšných přírodních materiálů, povlečení apod (např. z bavlny, bambusu či lnu) a žádná umělá vlákna! Nezapomeňte, že pokožka potřebuje dýchat. A to se vztahuje i na množství vrstev oblečení, aby nedocházelo ke zbytečnému přehřívání pokožky.

5. vyhněte se alergenům (v jídle, kosmetice, pracích prostředcích atd). Proto jsou dobré zápisky, abyte měli lepší přehled a snáze tak našli souvislosti.

NAŠE OSVĚDČENÉ PRODUKTY PRO EKZEMATICKOU POKOŽKU

Představíme Vám vhodné produkty pro děti a dospělé na ekzémy a podělíme se o tipy od našich zákazníků na úspěšné zvládání ekzému.

 

 

 

 

  • 1-2. obrázek jsou 2 účinné balzámy s CBD - Terapeutický a Zklidňující balzám. Terapeutický balzám poskytuje účinnou podporu při intenzivních a dlouhotrvajících kožních problémech a autoimunitních potížích. Vhodné pro ekzematickou pokožku, pokožku s akné, psoriázu. Zklidňující balzám je vyvinut speciálně pro citlivou pokožku, včetně kůže s příznaky ekzému. Je vhodná i pro citlivou pokožku novorozenců a dětí. Lze ji využít jako hluboce vyživující, doplňkovou péči pro kůži s atopickou dermatitidou. Pokud se používá jako součást každodenní péče o velmi vysušenou pokožku se šupinami, dokáže účinně nápomoci ke zmírnění koloběhu svědění a bolesti pokožky. Rozdíl v použití těchto dvou balzámů je takový, že Terapeutický balzám se používá v období, kdy je nutná akutní péče (pokožka se zapaluje častěji, ekzém svědí či pálí). Zklidňující balzám se používá na ochranu suché kůže s příznaky zčervenání, lehce narušené (vločkaté) a podrážděné pokožky, která je náchylná k alergiím.

 

  • 3. obrázek se vztahuje k 100% přírodní kosmetice britské značce Naturally Tribal, jejíž celá nabídka se zaměřuje výhradně na ekzematickou pokožku dětí i dospělých. Krémy na pleť a tělo, oleje na holení, peelingy  a sprchový gel. Sama zakladatelka společnosti vyvinula přípravky na základě své osobní potřeby, kdy její syn měl téměr od narození nesnesitelný ekzém a ona jako farmaceutka nechtěla syna léčit kortikoidy. Velmi úspěšně používáme u dětí krém YARA, který je skvělý na suchou, červenou pokožku po celém těle. Využijete jej i na odřený nos. Z praxe doporučujeme mazání několikrát denně, nejčastěji maminky používají 4x denně. Pro dospělé jsou v nabídce další krémy na pleť i tělo. Celou nabídku si můžete prohlédnout zde.

 

  • 4-5. obrázek jsou oblíbené 100% přírodní produkty britské značky The Edinburgh Natural Skincare. Hypoalergenní tuhý dětský balzám na ruce a suchá místa na celém těle je velmi praktický a zejména maminky dětí s atopickým ekzémem či lupénkou si pochvalují, že se děti dokonce na aplikaci těší, protože se jim líbí, jak "taje" v ruce. Dalšími benefity kromě 100% přírodního a účinného složení je i obsah bio konopného oleje, který pomáhá se zklidněním od svědění. Je skvělý nejen na ekzémy, praskliny na pokožce, ale využijete ho i na zklidnění pokožky od kousanců, podráždění z trávy - prostě různé druhy regenerace a zklidnění pokožky.
  • Dále je v nabídce hypoalergenní 100% přírodní mýdlo vyrobené ručně za studena, které vám pomůže s mytím pokožky. Opět kromě výživného složení nabízí i bio konopný olej na zklidnění pokožky. 
  • Přípravky jsou nabízeny i ve zvýhodněné dárkové sadě spolu s pečujícím tělovým máslem

 

  • Přírodní prací gel Petit Grain od francouzské značky KERZON, je ideální pro dětskou či citlivou pokožku. Používá se samostatně bez jakékoliv aviváže.

 

  • Deky, které nabízíme, jsou ze 100% bavlny, které nabízí potřebný komfort citlivé či ekzematické pokožce. Jsou hebké, měkké, perfektně sají a odvádí pot a tím pokožku nevysouší. Deka je díky tomu teplá, ale zároveň reguluje teplo na rozdíl od umělých materiálů. Udržuje tak přirozené prostředí a tím se stává ideální i pro citlivou pokožku dospělých a dětí. Celou nabídku si můžete prohlédnout zde.